Bio

Wie is er bang voor krokodillen?

Swamp Thing rules!Swamp Thing begon in 1999 in het Engelse jeugdblad “Hello You!”. Ik was als klein jongetje al doodsbang van de krokodillen in Artis. Ik herinner me er vooral eentje die er heel gemeen uitzag met een scheve bek. Die zit er nu nog steeds. Toen ik, jaren later hoorde dat de redactie van “Hello You!” op zoek was naar een leuke dierenstrip dacht ik meteen aan een strip met krokodillen. Ik wilde er eerst twee tekenen maar toen de eerste er eenmaal stond, beetje bluffend met een grote bek, was dat eigenlijk al leuk genoeg. Enig puntje: De strip moest in het Engels. “Hello You!” was tenslotte een Engels blad.

Ali Gator of Ko Krodil vielen dus af als namen. Wat was een goeie Engelse naam voor een griezelige moerasbewoner? Swamp Thing! En zo is het begonnen. In het begin was Swamp nog paars, dat leek me leuker dan dat suffe groen. Na twee jaargangen Hello You!, een kalender en twee vakantieboeken stopte de serie en verdween Swamp in de la. Ik maakte nog wel een keer een Schilderij voor mijn nichtje.

In 2006  kreeg Swamp een tweede kans. Dagblad het Parool schreef een stripwedstrijd uit: De winnaar zou een jaar lang betaald in de krant mogen publiceren. Het werd een bloedstollende battle tegen stripgiganten als Wasco, Aimee de Jong en Michiel van der Pol. Die laatste werd uiteindelijk eerste, de derde plaats was voor “Rembrandt” van Pieter Hogenbirk en “Swamp Thing” werd tweede. Omdat het me teveel werk leek Swamp elke dag paars te moeten kleuren liet ik hem voortaan wit.

De rest is stripgeschiedenis: Swamp heeft een bescheiden schare trouwe fans opgebouwd onder de lezers van Het Parool, De Pers, de Veronica Gids en het Stripnieuws, het vakblad voor striptekenaars. Het Negende stripboek is inmiddels verschenen. Er zijn kalenders, mokken, agenda’s en ansichtkaarten. En er wordt al gefluisterd over een avondvullende tekenfilm met Vladimir Putin als Ted E. Beer. Hij heeft een berenpak van Echt Bont maar dat hoeft niet zo van ons. Bont staat de beesten beter, denken we dan maar. Maar ik dwaal af en jullie hebben vast nog meer te doen.

Swamp Thing verschijnt in HiQ Magazine, het glossy magazine van Mensa en binnenkort in Jump! het leukste stripblad van Nederland en het universum.

We wensen je veel plezier op de site en hopelijk kom je snel nog eens terug voor Swampnieuws, verse strips of zomaar voor de gezelligheid. Tenslotte hebben ouwe, enge krokodillen ook af en toe een beetje aandacht nodig. Wil je meer weten over Swamp Thing of mijn andere werk? Neem dan vooral hier contact met mij op.

 

  • 'Oude bekende Swamp Thing komt alweer met zijn vierde album. De eigenaardige beestenboel is nog steeds superlollig.'- Veronica Magazine

  • 'Bizarre avontuurtjes met vaak een onverwachte ontknoping. De onlogica van Swamp zelf is goed voor menige (glim)lach; de rol van het gedeprimeerde diertje met altijd dat protestbord in de laatste strook is Oscarwaardig.'- **** Algemeen Dagblad
  • 'De boeken worden gevormd door hilarische korte strips, bestaande uit drie tekeningen. De grappen zijn absurd en vrijwel constant goed. Tekenaar Floris Oudshoorn wordt naar eigen zeggen gevoed door maatschappelijke ergernis. Toch worden de cartoons nergens zwaarmoedig of belerend. Ze zijn juist fris en toveren een grijns of hartelijke lach tevoorschijn.' - Striptip
  • 'Swamp Thing, door zijn vrienden Swamp genoemd, geeft veel stof tot nadenken, maar nog meer stof tot lachen. Overigens herbergt dit album niet alleen voorgepubliceerde stroken, er zit ook ‘nieuw’ materiaal tussen. Een strookje ‘a day keeps the doctor away’.'- Het Stripschap
Loading
Loading
loading